Echografie
Wat is echografie?
Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die voor het menslijk gehoor niet waarneembaar zijn. Deze geluidsgolven worden door een apparaatje (transducer) het lichaam ingezonden. Dit geluid wordt door de structuren in het lichaam teruggekaatst en in een computer opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld op de monitor.
Waar wordt echografie voor gebruikt?
Echografie wordt in onze praktijk gebruikt voor het onderzoek en de beoordeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat, de zogenaamde "musculoskeletale" aandoeningen. Het gaat hierbij om onderzoek van de volgende gewrichten: schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel. Echografieonderzoek is niet belastend voor het lichaam en is pijnloos.
Voor welke structuren en aandoeningen wordt echografie gebruikt?
- Spieren: scheuren, kalkneerslag en littekens
- Pezen: scheuren, ontstekingen, luxatie en kalkneerslag
- Kapsel: scheuren en ontsteking
- Meniscus: scheuren
- Slijmbeurs: vocht en ontsteking
- Gewrichtsbanden: scheuren en kneuzingen
- Botten: losse botdeeltjes en breuken
- Zenuwen inklemming zoals bij de pols
Vergoeding en kosten.
Als een echo-onderzoek plaatsvindt na verwijzing door een arts of specialist wordt het onderzoek als consult bij uw verzekeraar gedeclareerd. Als u verzekerd bent voor fysiotherapie wordt dit volledig vergoed. Onze praktijk heeft de beschikking over een eigen echoapparaat. Henk Brandenbarg heeft zich gespecialiseerd in de echografie. Hij heeft daarvoor de cursus "musculoskeletal ultrasound" (MSU) bij Fysus gevolgd (zie http://fysus.nl/).